powrót Powrót do przepisów

Wiosenna sałatka z kurczakiem

Dla 2–3 osób

SKŁADNIKI

  • 1 filet z kurczaka (ok. 200 g)
  • 1 mała główka sałaty
  • 70 g makaronu pióra
  • 1 ogórek
  • 1 pomidor
  • 1 papryka (czerwona lub żółta)
  • 1 garść kukurydzy z puszki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich (opcjonalnie)
  • Sok z 1/2 cytryny
  • 100 g ulubionego sera, np. żółtego, fety, mozzarella
  • 2 łyżki pestek dyni lub słonecznika

DRESSING (opcjonalnie):

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • Szczypta soli i pieprzu

PRZYGOTOWANIE

1. Przygotowanie kurczaka:

  • Umyj filet z kurczaka i osusz.
  • Skrop sokiem z cytryny, posyp solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi (jeśli używasz).
  • Kurczaka usmaż na patelni na 1 łyżce oliwy (ok. 4–5 minut z każdej strony), aż będzie złocisty i dobrze usmażony. Odstaw do ostygnięcia.
  • Gdy wystygnie, pokrój go na małe kawałki lub paski.

2. Gotowanie makaronu:

  • W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj szczyptę soli.
  • Wrzuć makaron i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż będzie al dente (lekko twardawy). Odcedź i odstaw do ostygnięcia.

3. Przygotowanie warzyw:

  • Sałatę porwij na mniejsze kawałki i włóż do miski.
  • Ogórek, paprykę i pomidora pokrój w kostkę lub plasterki.
  • Dodaj warzywa i kukurydzę z puszki.

4. Łączenie składników:

  • Do warzyw dodaj pokrojonego kurczaka i makaron.
  • Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki.

5. Dressing (opcjonalnie):

  • W małej miseczce wymieszaj jogurt naturalny z musztardą, solą i pieprzem.
  • Polej sałatkę dressingiem i wymieszaj.
  • Posyp startym serem i pestkami.